Gezellig én ambitieus

Het is gezellig op een kleinschalige school. Je kent iedereen en iedereen kent jou. Je docenten zijn makkelijk te benaderen en zijn sterk bij je betrokken.

We maken ook veel bijzondere reizen. Samen op reis schept nog meer een band met elkaar. Over de verschillende reizen lees je meer op deze pagina.

Het slechte nieuws? Dat is dat er ook hard wordt gewerkt. Niet dat we zo streng zijn, maar wel ambitieus. We willen helpen je zo ver mogelijk te komen. En daar hoort hard werken natuurlijk ook bij.

Pak alvast je koffers maar...


Jaar 1: Amsterdam

Het eerste jaar beginnen we voorzichtig en blijven we in eigen land. Je kent elkaar tenslotte nog maar net. Toch vinden leerlingen de week naar Amsterdam achteraf vaak één van de leukste reizen (ja, ook de leerlingen van onze school uit Amsterdam!). Het programma verschilt van jaar tot jaar, maar je bezoekt natuurlijk enkele van de hoogtepunten zoals het Rijksmuseum, Anne Frankhuis, e.a. Je gaat naar de film. Naar het theater of naar een musical. Er is een disco en voor wie wil is er vaak gelegenheid om een ochtend of middag te shoppen in de stad.

Overnachten doen we in een eco-cabin op één van de leukste campings die er zijn. Op loopafstand van de tram en de stad en toch midden in het groen.

4-daagse schoolweek, weinig huiswerk

We maken lange schooldagen, maar we gebruiken de tijd goed. Lessen vallen niet uit en er zitten geen gaten ('tussenuren') in het rooster. Veel werk kun je daardoor al in de klas op school doen, waardoor je maar weinig huiswerk hoeft te hebben.

Doordat we de tijd goed gebruiken, kunnen we toe met 4 dagen school per week. De meeste weken heb je daardoor één dag per week vrij. Heerlijk om uit te rusten en te gebruiken voor je hobby's.


Jaar 2: Bury St. Edmonds (Engeland) én Rouen (Frankrijk)

Bury Saint Edmonds is een vriendelijk stadje in zuid-oost Engeland. Ideaal voor een eerste week naar het buitenland met zijn allen. Gedurende de ochtenduren krijg je les in de Engelse taal, vooral gericht op je spreekvaardigheid. In de middag zijn er allerlei activiteiten.

Later in het jaar gaan we een week naar Rouen, een kleine stad aan de Seine. Natuurlijk spreek je nog geen perfect Frans, maar de Fransen zijn trots op hun taal en vinden het superleuk als je met hen probeert te spreken. En na deze taalreis weet je in elk geval wat 'accrobranche' in het Frans betekent...


Jaar 3: Cambridge (Engeland)

Cambridge is een echte universiteitsstad. Bijna één op de drie inwoners is student. Dat geeft een bijzondere sfeer voor deze taalreis. Natuurlijk bezoek je een college in de prachtige universiteitsgebouwen en ga je 'punten'. Je brengt verder een bezoek aan Londen, waaronder aan het echt waanzinnige British Museum.


Jaar 3: Vichy (Frankrijk)

Later in het jaar ga je naar Vichy. Een mooie oude badplaats, maar ook een stad met een bijzonder verleden in de Tweede Wereldoorlog. We zullen je er meer over vertellen als je bij ons op school zit. Je zult deze taalreis trouwens merken dat je Frans er in een jaar weer aardig op vooruit is gegaan!


Jaar 4: Parijs

Parijs is altijd al een bijzondere stad. Maar nu je het Frans inmiddels aardig beheerst, wordt het helemaal een belevenis. Met alle ervaring in het buitenland die je ook hebt opgedaan, zul je merken dat je veel zelfstandiger je weg weet te vinden. Je verblijft met je jaargenoten in een hotel en gezamenlijk verkennen jullie de stad.


Jaar 4: Berlijn of Valencia (Spanje)

Je kiest het eerste jaar of je Duits of Spaans gaat doen. Deze talen doe je t/m de vierde klas en je sluit ze af met een taalreis naar ofwel Berlijn, ofwel Valencia. En dat is een behoorlijk lastige keuze...


Jaar 5 Gymnasium: Rome

Het spreekt voor zich dat je het Gymnasium afrondt met een reis naar Rome. Het is de bekroning van de mooiste opleiding die er is.

Je bezoekt natuurlijk de monumenten van het antieke Rome, zoals het Forum Romanum en het Colosseum. Je daalt letterlijk af in de geschiedenis, als je in de kelders van een christelijke kerk, een Romeinse tempel aantreft met daar weer onder een nog oudere tempel. En eenmaal weer boven beleef je met de andere Gymnasiasten het moderne Romeinse leven, het 'dolce vita'.


Jaar 5 Vwo: English exams in... Amsterdam

Aan het eind van het vijfde jaar ga je op voor je English certficate dat je toegang geeft tot iedere Engelstalige universiteit. Dit is onderdeel van het Global-excellence programma voor versterkt Engels dat je als SvPO-leerling volgt. De examens vinden plaats in Amsterdam en daar koppelen we mooi een paar dagen aan vast! Je verblijft met je jaargenoten in een hotel en verkent opnieuw de stad waar je in het eerste jaar met elkaar bent geweest. Het is een bijzonder moment, want het is ook een gezamenlijke afsluiting van je middelbare schoolperiode. Nog een laatste zomervakantie en dan het examenjaar!


"Iedereen kent elkaar hier. Er zijn geen leerlingen die er helemaal buiten vallen. Iedereen vindt wel een groepje vrienden, iedereen vindt wel z’n plek op deze school."

Bram Roest (14), klas 2D